donderdag 27 april 2017

De plattegronden

Levensloopbestendig wonen
Dat is wat we willen, er de rest van ons leven blijven wonen. Dat betekent dat de woning dus levensloopbestendig moet zijn. Niet dat we nu al krakkemikkig zijn maar je weet nooit wat er in je leven gebeurt. En dan is het wel mooi dat je hier gewoon kunt blijven wonen en niet gelijk weer hoeft te verhuizen. Maar wat betekent levensloopbestendig nou eigenlijk? Niet dat er geen trap meer mag zijn, want als het nodig is kun je altijd nog een traplift maken. Niet dat we gelijk allerlei steunen en zo gaan aanbrengen, maar het moet wel kunnen. Kortom: voorbereid zijn op een moment dat het kan gaan spelen. Zo is het ontwerp straks zo dat we beneden kunnen blijven: slaapkamer en badkamer zijn namelijk op de begane grond. En is het ruim genoeg om met een rolstoel te kunnen draaien, en zijn de deuren daar ook breed genoeg voor. En als iets nu nog niet hoeft, moet het eventueel later gemaakt kunnen worden.

Ons nieuwe huis heeft straks twee verdiepingen: een begane grond waar we wonen en slapen en een verdieping waar onze hobbykamers zijn.

De begane grond
De basis van het huis is een L-vorm. De begane grond ziet er als volgt uit:


De oranje ruimte is de woonkamer met leefkeuken. Deze is ruim 13m lang en ruim 4m breed. Het wordt één grote ruimte. We hebben nog wel gedacht er een schuifwand in te zetten maar dan beperk je de gebruiksmogelijkheden alleen maar. De eethoek komt onder in het plaatje, in het midden komt de keuken met een kookeiland en aan de bovenkant van het plaatje komt het zitgedeelte. Bij het zitgedeelte komt de aansluiting voor de televisie. Aan de linkerkant komen 8 kleine smalle ramen, aan de rechterkant, de tuinkant, komt een geheel glazen wand. Een compleet en ongehinderd uitzicht naar de tuin want die wand krijgt zogenaamde structurele beglazing. Dat houdt in dat er tussen de glaspanelen geen frame komt maar dat ze direct tegen elkaar aan worden gezet.

De beige ruimte is de hal. Hier kom je binnen en is ook de luie trap naar boven. Naar de overkapping toe komt ook een geheel glazen wand.

De grote lichtpaarse ruimte is de overkapping. Dit is een grote buitenruimte waar we veel en lang hopen te zitten. Deze overkapping is min of meer inpandig, want het dak ervan is de vloer van de bovenverdieping.

De donkerpaarse ruimte is de bijkeuken, ook wel de "machinekamer" genoemd. Hier komen de standaard machines als wasmachine, wasdroger en vrieskast. Ook komt hier de apparatuur van de balansventilatie en de warmtepomp met buffervat voor het hete water. Hier komt ook een waterontharder, een apparaat dat de kalk uit het water haalt en ons zacht water gaat verschaffen. Dit is goed voor allerlei elektrische apparaten met een verwarmingselement want dan koekt de kalk niet meer aan. Deze apparaten gaan daardoor langer mee. Ook voor het schoonmaken zal dit een stuk gaan schelen want je hebt veel minder was- en schoonmaakmiddel nodig. Plus dat het ook nog eens goed is voor de huid. Hard water onttrekt namelijk vet aan de huid, zacht water doet dat dus niet. En omdat we straks geen kelder meer hebben, is deze ruimte gelijk ook berging.

De groene ruimte is de gastendouche. In één van de hobbykamers komt een logeerbed te staan maar logees zullen naar beneden naar deze gastendouche moeten. De douche hoeven we zo niet te delen met de gasten, ieder kan dus in zijn/haar eigen tempo naar bed gaan of 's ochtends opstaan. Wel zo fijn, voor ons maar ook voor de gasten. De reden dat we deze ruimte niet boven hebben is dat we zo niet met schoonmaakspullen de trap op hoeven maar ook dat we niet de voorzieningen voor koud en warm water en afvoer naar boven hoeven te brengen. In deze ruimte is ook het toilet voor de gasten die overdag langs komen maar dus ook voor de logees.

De donkerblauwe ruimte is de slaapkamer. Een mooie ruime kamer met ramen naar de tuin toe. Hier komt ook een aansluiting voor de televisie. Kledingkasten komen hier niet, want . . . 

. . . de lichtpaarse ruimte wordt de inloopkast. We noemen het kast maar eigenlijk is het gewoon een ruime kamer, alleen zonder ramen zodat we er een mooi opbergsysteem kunnen maken voor onze kleding.

De lichtblauwe ruimte is onze eigen badkamer. Het wordt een mooie ruime badkamer met een mooi badmeubel met mooie kommen op een mooie eiken plank. De spiegelkastjes worden ook gemaakt van eikenhout. Hier komt een douchetoilet en ook een ruime douche met regendouche. Om het in de ochtend ook een beetje aangenaam te krijgen is de vloerverwarming niet voldoende, er komt dus een extra radiator die in de ochtend een warmteboost geeft.

Bij de voordeur tenslotte, komt ook een kleine overkapping. Bezoekers staan droog, vinden we wel zo vriendelijk.

De verdieping
De begane grond is een L-vorm, de verdieping is dat niet.
Op de verdieping zijn drie ruimtes: de hobbykamer van Pauline (groen), de hobbykamer van Siemen (beige) en de overloop (oranje). De verdeling lijkt misschien niet eerlijk maar is dat wel. Behalve dat quilten een hobby is die veel ruimte kan vergen, is de hobbykamer van Pauline namelijk ook bedoeld als logeerkamer. Hier komt een goede bedbank (hebben we al bij Ikea gezien) en ruimte voor een klein zitje. En tsja, dan mag de kamer ook wel wat groter zijn.

De grijze vlakken op deze tekening zijn het dak van de begane grond.