woensdag 3 mei 2017

De gevels en de stenen

De gevels - alle
In een vorige blog hebben we wat verteld over de gevelstenen. Dat we daarvoor naar Maastricht zijn geweest maar ook dat we bijzondere stenen hebben gekozen.

Het idee van de architect is om de vlakken tussen de ramen strak en met rechte lijnen te maken. De rest van de gevels wordt wat stoerder door vervormde stenen te gebruiken.

De strakke stenen voor de accentvlakken zie je hier links.









In die vorige blog maar ook op de foto links zie je enkele vervormde stenen die voor de stoere gevels gebruikt gaan worden.




Voor de metselaar zal het een hele uitdaging zijn om te zorgen dat het ene gedeelte er strak uitziet en het ander juist stoer. Maar hoe meer we proberen er een beeld van te vormen, hoe meer we het idee krijgen dat het er bijzonder uit gaat zien. En dat op een hoek van de wijk waar iedereen die er langs komt, ons nieuwe huis gewoon niet kan missen.

Onderstaand laten we de gevels van het huis zien. Het lijkt wel alsof een gevel één groot vlak is, maar er zit zeker diepte in. Dit zijn technische tekeningen die voor de vergunning zo gemaakt moesten worden. De delen met de grijze strepen zijn de accentvlakken, de bruin gekleurde vlakken zijn de stoer gemetselde delen. De grotere grijze banen zijn van zink in de kleur antraciet.

De voorgevel
Als je vanuit Venray aan komt rijden zie je de voorgevel met daarin de voordeur.


De drie ramen op de begane grond zijn van respectievelijk de hal/trap, de gastendouche en onze eigen badkamer. Op de verdieping zijn de ramen van een hobbykamer en van de overloop.


De linker gevel
Vanaf de doorgaande weg zie je deze gevel. Bij deze gevel zie je de accentvlakken het beste. Er komen 8 kleine smalle ramen bij de woonkamer (links) en de eethoek (rechts). Achter het accentvlak komt de keuken. Op de verdieping is weer een hobbykamer. De gevel van de verdieping ligt een stukje terug. Dit heet wel zijgevel, maar vanaf de grote weg is het eigenlijk een tweede voorgevel.

De achtergevel
De achtergevel zie je niet vanaf de straat maar natuurlijk wel vanaf de tuin. Hier zelfs twee grote accentvlakken. Achter het accentvlak op de begane grond zit de slaapkamer en de bijkeuken. Achter het accentvlak op de verdieping beide hobbykamers. In het midden van de begane grond zie je de glazen wand tussen de inpandige overkapping en de hal. De muur zonder ramen en dus ook zonder accentvlak is de zijkant van de woonkamer.

De rechter gevel

De rechter gevel is ook weer een bijzondere. Alleen op de verdieping een accentvlak waar een hobbykamer achter zit. De muur zonder ramen en dus ook zonder accentvlak is de zijkant van de slaapkamer en de badkamer. Maar dan de grote 10m lange glazen wand in de woonkamer. Dat wordt toch wel één van de highlights van de woning. Bijzonder want het gaat om drielaags/triple glas om een hoge isolatiewaarde te halen. Maar ook een wand in de vorm van structurele beglazing. Dat is glas dat zonder frame ertussen geplaatst wordt. Er zal vast wel iets tussen komen voor de isolatie, maar in ieder geval niet een centimersdik frame. Wij zijn erg nieuwsgierig hoe dit er straks in het echt uit gaat zien. Onderstaand was een inspiratie voor ons, dit is op een werkplek in het gemeentehuis van Venray.


Het huis in vogelvlucht
En als je nou de plattegronden uit de vorige blog, de gevels van deze blog en een beetje fantasie bij elkaar husselt, dan krijg je ons nieuwe huis. Maar hoe gaat dat er ongeveer uit zien? Dankzij allerlei gratis computerprogramma's kunnen we daar wel een kleine impressie van geven. Kleuren kloppen niet helemaal, de accentvlakken zie je niet en het huis moet nog ingericht, maar zo krijg je wel een aardig beeld.


Impressie vanaf de noordkant

Impressie vanaf de zuidkant