vrijdag 21 april 2017

Steenfabriek Klinkers Maastricht

Vandaag stond een bezoek op de agenda aan de Steenfabriek Klinkers in Maastricht. Zij worden de leverancier van onze gevelstenen. En die bestel je natuurlijk niet zomaar uit een boekje. Nou zijn er misschien mensen die dat wel doen, wij dus niet. Want de architect had ook gedachten in zijn hoofd voor hoe het huis er uit moet zien. Het bezoek was geregeld via Steenhandel Kusters uit Heide.

We hebben erg naar dit bezoek uitgekeken. Want de stenen waren zo ongeveer het laatste wat we nog moesten uitzoeken terwijl het erg belangrijk is dat er een goede keuze komt. Per slot van rekening bepaalt dit toch het aanzien van de woning.


Om iets over de keuze van de stenen te kunnen vertellen, eerst globaal hoe de gedachte van de architect is. Boven zie je een impressie van de voorgevel. De ramen zijn smal en de geveldelen tussen de ramen worden accentvlakken. Hier worden de stenen gemetseld in een strak lijnenspel waarbij de verschillende lagen ook nog eens ongeveer 2cm ten opzichte van elkaar verspringen, oftewel de ene laag ligt 2cm terug ten opzichte van de andere laag. Op de impressie zie je deze accentvlakken aangeduid met de grijze strepen. De steen die hiervoor gebruikt gaat worden moet dus ook een rechte en strakke steen zijn want anders komt dit niet goed uit de verf.


De andere delen van de gevel, op de impressie bruin aangegeven, moeten een stoerder uiterlijk krijgen. Hiervoor wordt dezelfde steen gebruikt maar die komt uit een ander deel van de oven. Deze steen mag (eigenlijk moet) minder strak van vorm zijn.

Het strakke lijnenspel tussen de ramen versus het stoerder metselwerk op de rest van de gevel, geeft een groot contrast.

En daarvoor hebben we dus de steenfabriek in Maastricht bezocht. Want dan kun je goed zien voor welke partij stenen je moet gaan om het door de architect bedachte contrast te krijgen. Ralf Kusters van Steenhandel Kusters was mee om ons te helpen. Met de architect was al eerder naar de vereisten voor de steen gekeken.

Dit worden de stenen voor de accentvlakken

Dit worden de stenen voor de stoere geveldelen

En hier zie je ze samen


Beide stenen zijn in principe dezelfde. Met de stoere stenen is ook niets mis, de kwaliteit is net zo goed als de rechte stenen. Alleen de vorm is iets anders.

Deze stoere vorm kunnen ze niet bewust maken. Het is een gevolg van de manier van het productieproces. Ze werken met een vlamoven waar de vlammen aan één kant in komen. De eerste stenen waar ze bij komen, kunnen soms zo heet worden dat die enorm krimpen en/of vervormen. Sommige zelfs zo erg dat ze er niets mee kunnen. Maar veel stenen vervormen een klein beetje, net mooi genoeg voor ons om juist een partij stoere stenen te krijgen. De rechte stenen zitten weer wat verder van de vlammen af en worden dan ook mooi recht, die stenen worden dus gebruikt voor de accentvlakken.

Op de drie kleine plaatjes zie je voorbeelden van dergelijke stoere stenen.

Maar naast het uitzoeken van de stenen, kregen we nog een geweldige bonus. Een rondleiding door de fabriek. Want hoewel veel met machines gebeurt, er komt ook nog heel veel handwerk aan te pas. We kregen een uitleg dat er in de basis eigenlijk maar twee kleuren zijn: geel en rood. Maar dat met diverse toevoegingen er allerlei variaties mogelijk zijn. Zo zie je in de door ons gekozen steen bijvoorbeeld een soort van blauwe ader lopen. Ze voegen de noodzakelijke ingrediënten toe, maar hoe het eruit komt is dan afwachten. En dat is heel anders dan bij steenfabrieken waar ze bijvoorbeeld een oven toepassen die over de gehele ruimte een constante temperatuur heeft. De stenen die daaruit komen hebben geen vervormingen en daardoor wellicht ook wat minder verrassingen. Met name de gevolgen van het productieproces, het verschil met de rechte en de stoere stenen, is voor ons een belangrijke reden dat wij bij deze fabriek uit zijn gekomen.


Deze indrukwekkende machine heeft veel van het ouderwetse handwerk overgenomen. De klei wordt hierin verwerkt tot er uiteindelijk stenen uitkomen die eerst nog moeten drogen om vervolgens te worden gebakken.

Tot onze verrassing kwamen we een pallet tegen waarop de stenen staan zoals wij ze gaan krijgen. Maar dan in een versie die nog de oven in moet. Dan zien ze er allemaal nog mooi en gelijkmatig van vorm uit. Moeilijk voor te stellen dat ze door het bakproces er toch anders uit kunnen komen.

Zo gaan ze de oven in.

En zo ziet de binnenkant er uit, de zwarte spikkels zijn toevoegingen.

Twee ovens die nog niet zo lang open waren, lekker warm!!

En dan liggen ze hier te wachten op klanten.

Geweldig om niet alleen zo de stenen uit te zoeken, maar ook om te lopen door de fabriek en te zien hoe ze gemaakt worden. Alleen al dit soort momenten maken het al de moeite waard een eigen huis te bouwen.