maandag 10 april 2017

De kavel en de ligging

Uit de naam van de blog kun je al afleiden wat ons nieuwe adres gaat worden: Laagheidehof 25 in Venray. De kavel ligt in de wijk Brabander aan de (je raad het vast al) Brabantse kant van Venray, in het noordwesten. Om nog iets preciezer te zijn, in het deelplan Laagheide. Dat deelplan ligt als en soort banaan tussen de oude Overloonseweg en de Nieuwe Overloonseweg. Wel een verkeersweg maar niet zo razend druk dat we er veel last van gaan hebben. De rode stip wordt ons stekkie, van de Nieuwe Overloonseweg zie je rechtsonder net een piepklein stukje, Het bos aan de bovenkant van de foto is St Anna. Dit is het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting voor vrouwen St Anna. Nu is het een terrein waarvan niet helemaal duidelijk is welke kant het op gaat. Er staan veel monumentale gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. Op het terrein zijn enkele zandverstuivingen als oude rand van de Peel. Je kunt er prima wandelen.


Aan de Laagheideweg zijn allemaal kleine hofjes, korte doodlopende straten met elk iets van 4 - 6 huizen. Aan zo'n hofje komen wij dus ook te wonen. Aan ons hofje komen vier huizen. Onze nieuwe buren zijn recent begonnen met bouwen, de andere twee kavels zijn nog gereserveerd. Afwachten dus wat daar gaat komen.

Voor het geval je het in een vorige blog hebt gemist: met de volgende link via Google Maps krijg je te zien waar het is: Laagheidehof 25 te Venray.

Als je vervolgens uitzoomd, zie je waar we ongeveer in Venray zitten.We wonen straks ruim 1,25km hemelsbreed vanaf het centrum van Venray, een mooie afstand vinden we zelf. Mooi om te fietsen, maar ook prima om te lopen.




Bovenstaand plaatje is van de kavel met daarop de contouren van het huis. De kavel is ongeveer 480m2 en bijna helemaal vierkant. Doordat we in de kavelgrens bouwen, maken we goed gebruik van de totale oppervlakte. Want daar moet je wel rekening mee houden, als je de slaapkamer en badkamer op de begane grond hebt, dan blijft er van je kavel minder over voor de tuin. De tekening is noordgericht, de zon komt rechts (oosten) op, draait onderlangs via het zuiden en gaat aan de linkerkant (westen) weer onder.


Zoals je ziet staat het huis dus eigenlijk met de rug naar de zon. Dat heeft zo z'n nadelen maar ook juist weer zo z'n voordelen. In de winter mis je de warmte van de zon om het huis te verwarmen, maar in de zomer ben je juist blij dat de zon niet de hele tijd op je ramen schijnt. Want met de voorgeschreven isolatie van tegenwoordig, blijft de warmte dan lange tijd in je huis hangen. Dan liever in de winter wat bijverwarmen dan in de zomer de warmte die in je huis blijft hangen. Nou gaat het verhaal niet helemaal op, want we krijgen een warmtepomp die ook kan koelen, maar daarover in een volgende blog meer.

Het huis staat niet alleen met de rug naar de zon, ook met de rug naar de weg. Als we al last zouden hebben van de weg, dan werkt het huis zelf als een geluidscherm.